Law Office
Header

Dreptul Victimelor Infractiunii la Compensatie Financiara

August 14th, 2013 | Posted by Avocat Duca Diana in Romanian Law

In conformitate cu Dreptul European, implicit cu cel romanesc, victimele infractiunilor sunt indreptatite la compensatie financiara, urmare a prejudiciului suferit in urma savarsirii infractiunii. Conditia esentiala pentru admisibilitatea unei astfel de cereri este sesizarea autoritatilor competente in termen de 60 de zile, in legatura cu savarsirea infractiunii. In plus, trebuie mentionat ca exista limitari cu privire la categoriile de infractiuni care dau nastere la dreptul victimei la compensatie financiara, i.e.:

          Tentativa la infractiunile de omor, omor calificat si omor deosebit de grav, vatamare  corporala grava, o infractiune intentionata care a avut ca urmare vatamarea corporala grava a victimei, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala, traficul de persoane, terorism si orice alta infractiune intentionata comisa cu violenta.

        Cine poate cere compensatia financiara? Victima, sotul, copiii si persoanele aflat in intretinerea persoanelor decedate in urma savarsirii infractiunilor indicate mai sus.

        Conditiile de acordare a compensatiei financiare fac referire la nationaliatea victimei cumulat cu locul savarsirii infractiunii, e.g. cetean european (implicit roman) sau strain/ apatrid avand caliatea de victima a unei infractiuni, savarsite pe teritoriul Romananiei.

          In plus, daca sunteti cetatean roman, strain sau apatrid, victima a unei infractiuni intentionate comise cu violenta pe teritoriul unui stat membru al UE, sunteti indreptatit/a la compensatie financiara in conformite cu normele privind coperarea judiciara in materie penala.

        Pentru asistenta si reprezentare, folositi sectiunea contact pentru a discuta cazul in totala confidentialiate si cu deplina diligenta.

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.